Tänk på det här innan bostadsaffären

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Fredrik Ekenberg, kontorschef Handelsbanken Karlstad
Att köpa sin egen bostad är ofta den största affären man gör som privatperson. Det är dessutom vanligt att man byter bostad flera gånger under sitt liv.

För banken är detta en viktig affär och en glädje att hjälpa kunder att få sitt drömboende. Vi får ofta frågor, främst från förstagångsköpare, vad som gäller vid bostadsköp. Det finns några saker som kan vara bra att känna till innan man letar efter sin drömbostad. Bolånetaket, amorteringsregler samt bankens kalkylränta.

Bolånetaket infördes för drygt 10 år sedan och det innebär att man maximalt kan belåna bostaden med 85 procent av marknadsvärdet. Det behövs alltså en kontantinsats på minst 15 procent vid köp, utöver de eventuella kostnader såsom lagfart mm som kan uppkomma.

Regelverket för amortering har med både belåningsgrad (första amorteringskravet) och bolån i förhållande till bruttoinkomst (skärpt amorteringskrav) att göra. Det innebär att beroende på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst så kan du behöva amortera 0-3 procent per år på ditt totala bolån.

Om du lånar över 50 procent men under 70 procent av bostadens värde ska lånet amorteras med 1 procent av totalt lånebelopp. Om du lånar 70 procent och uppåt av bostadens värde hamnar amorteringen på 2 procent.

Utöver detta så ska du om du lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procent. Även om man inte skulle omfattas av amorteringskravet är det ofta en god idé att amortera.

Kalkylränta är den ränta banken använder sig av när man gör en bokalkyl. Det är alltså inte liktydigt med den ränta du som kund erhåller när väl bolånet tecknas utan en väsentligt högre ränta (cirka 6 procent). Detta görs i förebyggande syfte för att säkerställa att du som kund ekonomiskt kan hantera en eventuell högre räntenivå än den som gäller idag. Detta är en trygghet för dig som låntagare.

När du ska köpa en bostad så börja med att ansöka om ett lånelöfte. Detta är bra att ha med sig när du går på visningar. Då vet du också vilka kostnader din ekonomi klarar av och hur långt du kan gå i en budgivning. Dessutom kan det ibland vara ett krav från mäklaren innan du får lov att lägga bud.

Lycka till med din affär och ha en riktigt God jul!

Fredrik Ekenberg, Handelsbanken Karlstad

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.