Skit heligt i höstdukningen - köp en aktie

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Skuld och skam. Så mycket skuld och skam i våra liv. Som å ena sidan pushar och å andra sidan bromsar. Känslor som sipprar in i livets alla skeenden, i stort såväl som smått och som så mycket annat, växer av tystnaden och den mörka platsen längst in i garderoben.

Skuld och skam går hand i hand med tron på att alla andra kan, alla andra fixar, alla andra orkar, alla andra förstår, alla andra gör. Vi tror på så mycket som rakt igenom är skit och påhitt och dumheter. Vi underhåller de här dumheterna och den här skiten tillsammans. Jag önskar att vi i stället kunde släpa ut skiten i ljuset och ge den en rak höger och vänster och upp och ner. Skjuta ner skiten och därefter leva lite friare, alla, tillsammans. Rensa ut alla påhitt om vad vi borde och ska för att ge plats åt och kraft till att ta tag i det som faktiskt ger oss kontroll och makt över våra liv. VÅRA liv. På riktigt.

Jag slötittar på Nyhetsmorgon, vi ska lära oss att höstduka rätt. Jag får reda på att vita ljus är ute, att bivaxljus är det bästa, att man bör duka med kål och pumpor (inte orangea för det är för tidigt än) och att man bör göra lunch av dekorationen dagen efter. Man ska fynda det rätta vintageporslinet på loppisar att kombinera med en ny duk i ekologisk bomull, mönstrad duk gäller i år. Trerätters är det rätta och man ska sitta länge. Gärna förflytta sig till ett eldfat i trädgården till efterrätten för att bjuda på fondue. Här någonstans har jag mentalt gått bärsärkagång. Hur i helvete går det här till?! Hur har någon mage att offentligt mena, 2021, att det här är att rekommendera? Vem ska handla ljus i rätt material och färg, hitta rätt vintageporslin och inhandla tjusiga matpumpor i lagom storlek att matcha den mönstrade duken i ekologisk bomull med? Vem ska planera för och laga de tre rätterna, rodda eldfatet i trädgården? Hon som samtidigt jobbar heltid, städar, tvättar, planerar och lagar vardagsmaten, är hemma med sjuka barn, hämtar och lämnar på förskola och skola? Hon som dessutom förstår att hon bör se ut på ett visst sätt, raka benen, var hel och ren och ”rätt”? Hon som om hon inte orkar allt detta känner skuld och skam? Helvete! Det är djävulskt. Det borde vara förbjudet att sprida ett budskap som säger att det här är en bra middag. Korv med bröd med folk du gillar – det är en minst lika bra middag. Som du dessutom kommer att orka njuta av. Upp till kamp mot de här påhittade måstena och den skuld och skam som får oss att tro på sån här skit och driver oss in i utmattningen.

Kvinnor i Sverige får 70 procent av mäns livslöner, vi arbetar mer deltid, är sjukskrivna i högre grad, utmattade i högre grad och får i högre grad en skitpension. Ingen dukning i världen råder bot på detta. Tänk om vi i stället kunde lägga alla idéer om hur vi ska vara och vad vi ska orka åt sidan och i stället fokusera på att skapa en trygghet för OSS och en hållbarhet i våra liv, nu och framåt. Spara energi till att göra aktiva val för oss själva.

Jag har märkt att vår skuld och skam bromsar oss även här. Vi får höra att vi ska tänka på pensionen, börja spara i aktier och fonder, se till att avtal skrivs i vår relation, se till att dela på vab och föräldraledighet. Gör vi inte det känner vi skuld och skam, känner oss dumma. Alla andra pensionssparar ju, alla andra fattar börsen, alla andra står upp för sig själva i sina relationer. Nej, det är fake news. Du är inte dum, alla andra gör inte ovanstående. Alla andra har inte fattat mer. De allra flesta är precis som du. Och nu och framåt är det som gäller. Har du inte börjat pensionsspara när du är 45? Skit i skammen och börja nu. Vet du inte hur? Boka tid på banken och ta hjälp. Har du varit hemma längst med barnen, jobbat deltid och tagit mer vab? Okej, men härifrån och framåt är det som gäller. Ta hjälp av en jurist – vad kan ni göra för att kompensera dig för allt det här arbetet? Du kommer då bland annat att få höra att din make kan föra över del av sin premiepension till dig. Och att ni gemensamt kan pensionsspara åt dig. Du kommer att få höra att du kan välja att lägga DINA pengar på ditt sparkonto i stället för att ensam stå för barnens kläder, mat och heminredning. Du kan stå som ägare på bilen, du kan vara den som jobbar heltid. Härifrån och framåt. Skit i skuld och skam. Antingen tar du tag i detta själv, tillsammans med din respektive, tillsammans med dina väninnor eller tillsammans med bank och jurist. Du har makten, den är din att ta. Ta den och skit heligt i bivaxljus och trerätters middagar med eldfatsfondue. Du är viktigare än vilken middag som helst. Alla dagar i veckan.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.