Krönika: Vänliga veckan – forever

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Veronica Molander, arbetsrättsjurist och organisationsutvecklare.

När jag var liten minns jag att vänliga veckan inträffade emellanåt. Skolan plockade upp detta på olika sätt och det hela gick ut på att vi elever under en vecka skulle vara särskilt vänliga mot lärare och varandra. En googling på Vänliga veckan berättar en historia om en trafikräknare som 1946 under sex timmar scannat av förbipasserande trafikanter. Nästan 9000 av de som passerade såg ut som de skulle gå på begravning. Endast tolv förbipasserande log. På det sättet kunde vi ju inte ha det, varpå Vänliga veckan instiftades med fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.

Nu kan jag i och för sig ha viss förståelse för begravningslooken i bilen. En stund i ensamhet, en paus från jobb och sysslor utan krav på annat än att ha koll på trafiken, lägg därtill vad tyngdlagen gör med en person i 50-årsåldern. Inte sitter jag där och ler för mig själv liksom, utan jag är avslappnad. Och då inträder per automatik någon slags begravningslook.

Alldeles oavsett bakgrunden till Vänliga veckan tycker jag att själva grundtanken är supertoppen. Men den behöver uppdateras till 2020-talets arbetsliv. Det räcker inte med en vecka. Jag föreslår: Vänliga veckan - Forever.

Varför är det viktigt att vara vänlig på arbetsplatsen? Det är enkelt. Vi människor är sociala flockdjur och förprogrammerade att samarbeta med de vi har goda relationer till. Vad händer då om vi är vänliga mot varandra på arbetsplatsen? Vi bygger relationer. För att en relation ska räknas som god behöver förhållandet vara 5 insättningar mot ett uttag. Det betyder att om du t ex behöver ge negativ kritik eller göra något mot en kollega som ”kostar på” relationen så kräver det att du gjort 5 positiva ”insättningar”, det vill säga positivt bekräftande handlingar för att relationen ska tåla det. Sen är det förstås inte så enkelt att samarbete fungerar perfekt bara för att vi är vänliga mot varandra, vi behöver behärska fler förmågor som t ex att visa konstruktivt motstånd, arbeta mot gemensamt mål och vara lojala. Men vänligheten och att positivt bekräfta varandra bygger relationen från grunden och skapar förutsättningar för att vi ska klara av andra förmågor.

Nästan ingen vill vara otrevlig mot sina kollegor, men de flesta går omkring och är småvänliga i tysthet. Och jag kan berätta för dig; sådan vänlighet märks inte. Om du dessutom är i 50-årsåldern så kan det till och med se ut som om du har en begravningslook fast du går omkring där och tror att du är småvänlig. Hur ska en göra då? En vill ju liksom inte överdriva och gå där och le från öra till öra? Öppna munnen och säg något! Om du tycker att det är kul att se din kollega igen; säg ”Kul att se dig!” Svårare än så behöver det inte vara. Med minsta lilla bekräftelse visar du att du ser en medmänniska och med det tar du också ansvar för relationen.

När vi snart börjar återgå till våra arbetsplatser vill jag bestämt uppmuntra till: kör vänliga veckan för sjutton! Du kan ha det som din egen hemlighet, ingen annan behöver veta. Öppna munnen och säg vänliga och bekräftande ord till dina kollegor. Kanske har du inte träffat dina kollegor på länge? Nu behöver vi bekräftelse mer än någonsin för att kunna hitta samarbetet igen. När det sen gått en vecka, låt det gå en vecka till. Och en till. Och en till…

Veronica Molander

Arbetsrättsjurist och organisationsutvecklare

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.