Vinnare och förlorare på en rusande bostadsmarknad

Privatekonomi
PUBLICERAD:
”Sällan har skillnaden mellan bostadsmarknadens insiders och outsiders varit större än idag”, skriver Jens Magnusson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomer talar ibland om ”insider- och outsider-modellen”.

Det var bland andra den svenska ekonomen Assar Lindbeck (kommer ni ihåg ”Lindbeck-kommissionen” från 1993?) som lade grunden för modellen som då i huvudsak behandlade arbetsmarknaden. Sedan dess har begreppet kommit att användas inom allt fler delar av ekonomin och sällan har den varit så passande som det senaste året.

Skillnaden mellan de som är på ”insidan” av ekonomin, med fast förankring på arbetsmarknaden, som äger sin egen bostad och som kanske har en sparportfölj med aktier eller fonder, och de som är på ”utsidan” och saknar dessa tillgångar, är större än på länge. Den har vuxit rejält under de 15 månader som gått sedan pandemin kopplade sitt grepp om oss. Och frågan är om inte den allra tydligaste utvecklingen skett på bostadsmarknaden.

Genomsnittsvillan i Värmland kostar nu ungefär 2,2 miljoner kronor och stiger i värde med över 15 procent i årstakt. Den som äger sin genomsnittsvilla ökar alltså sin förmögenhet med nästan 28 000 kronor i månaden. Det är nästan en svensk genomsnittlig månadslön – bara genom att äga sin bostad! Tittar vi på hela Sverige så är siffrorna ännu större, mycket på grund av prisrusningarna och de höga nivåerna i storstadsområdena. Genomsnittsvillan i Sverige kostar nu nästan 4 miljoner kronor och ökar med 19 procent i årstakt, vilket ger en ”extra månadsinkomst” på över 60 000 kronor. En inkomst som dessutom är lägre beskattad än arbetsinkomsterna.

Jämförelsen mellan bostadsprisökningar och månadsinkomster haltar förstås. En prisökning kommer du ju inte åt förrän du säljer din bostad och då behöver du troligen köpa en ny bostad, som också blivit dyrare. Men utvecklingen säger ändå något om de stora förmögenheter som byggs upp genom att äga sitt boende. Och vilken nackdel det är att stå utanför och titta på.

För den som är ung och vill flytta hemifrån, den som kommit sent till Sverige eller den som kanske vill flytta till en ny stad för studier eller arbete, har det senaste årets prisutveckling höjt ribban rejält. Lägger man därtill reglerna om bolånetak, krav på kontantinsats och amorteringskrav på upp till 3 procent av lånebeloppet, ja då är uppförsbacken tung för många förstagångsköpare. Sällan har skillnaden mellan bostadsmarknadens ”insiders” och ”outsiders” varit större än idag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.