Ekorrhjul stannar världen över

Krönikor
PUBLICERAD:
Anna Lundmark Lundbergh
Vad kommer vi att välja efter pandemin? Bollen är redan i rullning.

Nu vet vi att både kontoret i fickan och digitala möten fungerar i praktiken. Sedan länge har e-handeln öppnat upp hela världen som marknad och handelsplats. Trenden är global. En färsk undersökning visar att en tredjedel av Londonborna vill byta bostad och hälften vill flytta ut från storstaden. Det är samma trender såväl i storstäderna i USA som i Stockholm. Hur kan vi i Värmland dra nytta av det och vara en attraktiv plats för framtidens talanger? Och inte minst, hur kan vi förstärka den trenden så att de entreprenörer vi redan har i Värmland utvecklar sina idéer här?

Värmland var det län som ökade mest inom nyföretagande 2020. Mitt under brinnande pandemi. Kan det bero på att vi blivit klokare kring vad som är viktigt på riktigt? Eller handlar det helt enkelt om att många upptäckt att nya sätt att leva och bo på skapar nya affärsmöjligheter? Vad det än beror på så ser vi att fler innovativa lösningar som bidrar till en bättre värld skapas, och att Värmland attraherar. Ett gott exempel är bolaget Biosorbe som flyttade från Stockholm till Värmland. Vd:n Lars-Erik Sjögren säger att de valde Värmland för den breda kompetensen inom skogsindustrin och den goda support de fått från många samspelande aktörer som gör deras resa enklare och snabbare.

Personligen tror jag att den katastrof som drabbat hela jorden på samma gång gett många en tankeställare. Fler ser vikten av att deras företagande bidrar till en mer hållbar värld. Förra veckan hade Almi och Westra Wermlands Sparbank ett seminarium på temat Hållbart är Lönsamt. De glokala företagen Westmatic, Hilmer Andersson och Kristofferson Motorsport berättade inspirerande om hur deras genuina hållbarhetsarbete är en framgångsfaktor för både lönsamhet och överlevnad. Att ligga i framkant i hållbarhetsarbetet ger konkurrenskraft, öppnar nya dörrar och skapar internationella affärer.

Jag tror att pandemin gör att vi blir mer värdedrivna både på företagarnivå och som människor. Vi i Värmland har stora möjligheter att skapa attraktiva miljöer som lockar till sig människor med idéer och drömmar som skapar både en bättre vardag och en hållbar värld.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.