Dags att se över pensionen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Fredrik Ekenberg
På vårkanten kommer det ett spännande brev på posten, eller digitalt. Det orange kuvertet. Det innehåller årsbesked för din allmänna pension.

Den allmänna pensionen består av två delar, inkomstpension och premiepension. I den sistnämnda kan du själv välja vilka fonder du vill ha. Varje år tar staten 2,5 procent av din lön och andra inkomster som är skattepliktiga och sätter in till premiepensionen. Du kan bestämma själv hur dessa ska förvaltas.

Många tycker att det är jobbigt att sätta sig in pensionssystemet och att det kanske inte är så viktigt. Ingenting kan vara mer fel! På minpension.se och pensionsmyndigheten.se finns det väldigt bra information och det är verkligen värt att ägna lite tid åt detta, gammal som ung. Man kan ju åtminstone kolla över sin situation i samband med utskicket på våren. Via årsbeskedet ser man den avkastning man haft och kan jämföra med den genomsnittliga pensionsspararen.

Valet av fonder har stor betydelse. Man kan generellt säga att ju längre man har kvar till pensionen och är villig att vara mer aktiv så är aktiefonder ett bra val. För den som är mindre aktiv kan ju blandfonder och generationsfonder vara bra. Räntefonder kan vara lämpligt om man har kort tid kvar till pensionering. Du kan ha upp till 5 olika fonder. Det viktigaste för hur din slutliga premiepension kan förväntas bli är avgifterna du betalar för fonderna, din valda risknivå samt hur lång tid du sparat.

Aktieplacering är ju förknippad med högre risk än räntor. Att välja fonder inte helt enkelt. Det finns cirka 500 olika att välja mellan! Man kan dela upp ett fondval i tre steg för att göra det lite enklare.

1. Vilken risk passar just mig? Aktiefond kan med den högre risken ge en bättre avkastning än en räntefond, men också variera i värde mer över tid. Högre risk innebär alltså högre svängning i värde sett över tid.

2. Välj din risknivå genom att blanda aktie- och räntefonder eller välja blandfond och/eller generationsfond. Ju högre andel ränteplacering desto lägre risk.

3. Välja fondkategori och fonder. Det kan till exempel handla om fondens inriktning eller olika egenskaper.

Du kan enkelt ändra dina fondval närsomhelst på Pensionsmyndighetens webbplats.

Lycka till med ditt sparande och ha en riktigt härlig vår och sommar!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.