Fortsatt tro på börsen trots höga värderingar

Krönikor
PUBLICERAD:
Peter Östberg

Vi räknar fortfarande med en tydlig ekonomisk återhämtning med start under sommarhalvåret och som ger en god tillväxt åtminstone in i nästa år.

Kombinationen av fortsatt stora stimulanser och en ekonomi som skjuter fart gör att inflationsrisker hamnar på agendan. Därmed finns också en oro för fortsatta uppgångar av obligationsräntorna, vilket skedde då främst i USA.

Vi räknar dock med endast begränsade ränteuppgångar, men blir de alltför stora och snabba kan de slå negativt på börshumöret. Detta såg vi för några veckor sedan, men börsen har ju hämtat sig sedan dess. Vi räknar också med att centralbankerna under överskådlig tid fortsätter stimulera och se till att tillgången på likviditet är god, vilket stöttar riskviljan.

Dagens aktievärdering är onekligen hög ur ett historiskt perspektiv, men kan motiveras av de låga räntorna och starka vinstutsikterna. Den höga värderingen begränsar potentialen på sikt, men är sällan en bra säljsignal i det korta perspektivet.

Vilka typer av bolag gynnas då av utvecklingen?

I en ekonomisk återhämtning bör cykliska bolag kunna återta en del förlorad mark. På längre sikt fortsätter dock digitaliseringstrenden att gynna tillväxtbolag. Kraftfulla satsningar på hållbarhet världen över talar för att fjolårets starka utveckling för den typen av bolag kan fortsätta.

De låga räntorna gör det fortsatt svårt att hitta bra avkastningsalternativ till aktier, samtidigt som centralbanker och regeringar skapar ett golv genom att utlova fortsatta stimulanser.

Det talar för att tillväxtbilden måste försämras betydligt och/eller att räntorna stiger klart mer än väntat för att större börsnedgångar ska materialiseras. Vinsthemtagningar på 10, kanske 15 procent, förblir dock en naturlig del av bilden. Vi räknar ändå med att globala börsindex i slutet av året kommer att stå högre än i dag och vår positiva börssyn kvarstår.

Men som ni nu har sett så svänger börsen lite mer under de senaste veckorna så man måste vara på sin vakt om utvecklingen framöver. Viktigt att se över sin ränteportfölj om man har obligationsfonder i portföljen om räntan går upp för då tappar de i värde som ni säkert har sett efter ränteuppgången i USA. Börsen går inte till himlen men det ser ut som att uppgången kommer att fortsatta upp ett tag till, men kanske mer i lugnare takt. Hittills är ju den svenska börsen upp ca 15 procent, vilket är mer än ett normalår. Men i dessa tider är ju inget normalt, eller hur!

Lycka till mer ert sparande.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.