Oavsiktliga konsekvenser

Krönikor
PUBLICERAD:
Per Kristensson är professor och föreståndare för CTF vid Karlstads universitet.
Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Oavsiktliga konsekvenser är ett sociologiskt begrepp som avser de bieffekter som oväntat uppstår när man gör något man tror är bra.

Begreppet används för att analysera komplexa situationer där oanade följder uppstår. Biverkningarna av Astras vaccin är ett exempel men konsekvenserna behöver inte alltid vara negativa utan kan även gälla upptäckter. Den kända medicinen Viagra togs exempelvis fram för att sänka blodtrycket när forskarna oväntat såg att andra saker lyfte.

En omtalad oavsiktlig konsekvens fick den gamla popdrottningen Barbara Streisand erfara när hon stämde en fotograf för att ha tagit bilder på hennes hus. Före stämningen hade endast några få sett fotona men när stämningen blev känd laddade en halv miljon människor ned dem.

Den så kallade Kobraeffekten i New Delhi är också ett exempel på oavsiktliga konsekvenser. Enligt sägen ogillade britterna giftormarna och betalade för varje död kobra de fick in. Det ledde till att indier började föda upp kobror för att kunna tjäna pengar på dem. När det uppdagades att antalet kobror ökade avbröt britterna ersättningsprogrammet. Det fick till följd att alla kobror släpptes ut på gatorna och plötsligt fanns det fler vilda kobror än någonsin i Indien.

Även Covid-19 för med sig ett antal oväntade bieffekter. När restauranger stängs går människor inte upp i rök utan träffas på andra ställen. En positiv bieffekt av de omdiskuterade munskydden tror jag är att människor påminns om att hålla avstånd i högre utsträckning.

Jag befarar också en potentiellt stor negativ konsekvens av alla skolstängningar. Evidensen att skolstängningar har ens avsedd effekt på smittspridning är svag och de oavsiktliga konsekvenserna som uppstår är svåra att gissa och känns riskfyllda. Om några år får vi svaret på vad det kostat att låta skolelever plugga hemma i form av försämrad utbildningsnivå och psykisk ohälsa. Elever med gott föräldrastöd har möjligen klarat hemstudierna bra men det gäller inte alla. En risk är att svenska ungdomar blivit duktiga på dataspel som bieffekt och det är knappast värsta scenariot. Skolverket har beslutat att ställa in alla nationella prov, och det är synd eftersom det gör det svårt att upptäcka negativa oavsiktliga konsekvenser i ett tidigt skede.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.