• idag
  19 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Corona gör oss till bättre människor

Krönikor
PUBLICERAD:
Anna Lundmark Lundbergh

Snart kommer den efterlängtade julen. Sannolikt den högtid vi har mest förväntningar på och traditioner kring. En ljus högtid med mycket värme som tillägnas familj och umgänge, men under skitåret 2020 kan vi inte ens ha julen som vi brukar. Mångåriga traditioner bryts. Oändligt sorgligt för många och för andra är fritt fram att tänka nytt. Den tid vi är inne i gynnar de som vill bryta mönster.

Samtidigt känns det som att julen aldrig har fått mer plats än nu. Ljusslingor på balkonger och i trädgårdar är fler än någonsin. Aldrig har det funnits så många överdådiga pepparkakshus i sociala medier och många vittnar om mer tid till julförberedelser.

Ingen hade trott den som i våras sagt att vi skulle räkna med en så nedstängd jul. Nu brottas vi med uppmaningen att inte samlas fler än åtta, samtidigt som inga skrivna lagar hindrar oss. Att avstå från att träffa de vi älskar är tungt. Ska jag inte träffa mina gamla föräldrar i jul? Ska barnen inte resa hem? Vad är kortsiktig tillfredsställelse och vad är långsiktigt riktigt? Svaren är inte självklara och vi får syna våra värderingar i sömmarna.

Kris bidrar på många plan till utvecklingsresor. Personligen tror jag att vi kommer ut ur pandemin ärligare mot oss själva. Att vi landar i vad som är viktigt på riktigt och får ett rikare liv. Jag upplever en större värme mellan människor. Vi lyssnar in, öppnar upp och hjälper varandra mer. Att längta har blivit vårt nya förhållningssätt. Den omedelbara behovstillfredsställelsen är ett minne blott. Längtan synliggör vad vi verkligen saknar och vill. Den driver påhittighet, tidigare outnyttjade grillplatser på min joggingtur nyttjas numer frekvent som mötesplatser. Längtan förlänger och förstärker själva upplevelsen. Eller som Nalle Puh sa: ”Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.”

Vaccinet finns och det kommer ett nytt år. Men jag hoppas att vi inte drabbas av kollektiv minnesförlust utan att vi kommer ihåg det som vi upptäckt är viktigt, att vi även fortsatt hjälps åt och att påhittigheten lever kvar. Jag ser fram mot ett gott nytt år där vi använder vår nyvunna kunskap i framtida val.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.