• torsdag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.2 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stark rapport av Embracer - som förvärvar 13 nya bolag

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är full fart i den börsnoterade spelkoncernen Embracer Group, som leds av grundaren och vd:n Lars Wingefors, Karlstad. På onsdagen släppte bolaget en stark kvartalsrapport och offentliggjorde 13 förvärv.
Foto: Lisa Olaison
Det Karlstadsbaserade gamingbolaget Embracer Group gjorde en rörelsevinst på närmare 1 miljard kronor det senaste kvartalet.
Resultatet var klart bättre än analytikernas förväntningar.
Samtidigt meddelar Embracer att man förvärvar 13 bolag för sammanlagt 2 miljarder kronor.

Spelkoncernen redovisade ett ebitda - rörelseresultat före räntor, skatt, nedskrivningar och avskrivningar - på 969 miljoner kronor för det andra kvartalet (juli-september) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.

S&P Global Market Intelligences sammanställning av fyra estimat visade att det väntade resultatet låg på 830 miljoner kronor. Bolaget slog alltså marknadens förväntningar på kvartalet med 139 miljoner kronor.

Under motsvarande period förra året rapporterade bolaget ett ebitda-resultat på 418 miljoner kronor, vilket innebär att resultatet ökade med 132 procent.

Omsatte 2,4 miljarder

Nettoomsättningen uppgick till 2 383 miljoner kronor, en ökning med 89 procent jämfört med motsvarande period förra året. Även det var över förväntningarna, som låg på 2074 miljoner kronor.

Samtliga affärsområden bidrog till tillväxten, varav de nyligen förvärvade Saber Interactive och Deca Games bidrog med 259 miljoner kronor respektive 32,7 miljoner kronor. Affärsområdena Games, THQ Nordic, Coffee Stain och Deep Silver visade tillväxt jämfört med samma period föregående år, främst drivet av nya lanseringar och en solid katalogförsäljning, skriver bolaget.

Embracer har under de senaste månaderna beslutat att ge ytterligare tid för att finslipa, fixa buggar och komplettera ett antal titlar i sina olika operativa koncerner, skriver bolaget i rapporten.

Många nya släpp på gång

Bland de spel som väntas lanseras innevarande år inkluderas enligt Embracer ”en betydande titel” från THQ Nordic som planerar släppas under det fjärde kvartalet.

”Om vi blickar fram emot nästkommande räkenskapsår som slutar den 31 mars 2022 är vi övertygade om att det kommer att bli ytterligare ett rekordår vad avser lanseringar av nya spel, där vi ser en möjlighet att fördubbla värdet på färdiga spel jämfört med innevarande år”, skriver bolaget.

Köp för 2 miljarder

I samband med delårsrapporten meddelade Embracer att koncernen förvärvat inte mindre än 13 bolag.

Den initiala köpeskillingen för de 13 bolagen uppgår till cirka 2 miljarder kronor. Cirka 1,7 miljarder kronor betalas kontant och 0,3 miljarder kronor med nyemitterade B-aktier. Den maximala tilläggsköpeskillingen uppgår till 1,8 miljarder kronor.

Bland annat köper bolaget hundra procent av aktierna i Flying Wild Hog som har tre studior i Polen med över 260 anställda. Den initiala köpeskillingen uppgår till 135 miljoner dollar, motsvarande 1163 miljoner kronor, och betalas kontant. Därutöver finns ett incitamentsprogram bestående av B-aktier i Embracer för ledningspersoner i det förvärvade bolaget.

Högkvalitativ utvecklare

”Genom förvärvet adderar Embracer en av de få återstående självständiga högkvalitativa större utvecklarna i Europa, som har goda förutsättningar för ytterligare organisk tillväxt och skapa och utveckla ip”, skriver Embracer.

Det andra stora förvärvet är Kanadabaserade A Thinking Ape utvecklar gratis mobilspel (Free-to-Play, FTP) med en social dimension.

Den initiala köpeskillingen om 31 miljoner dollar, motsvarande 267 miljoner kronor, betalas med upp till 20 miljoner dollar kontant och 11 miljoner dollar i nyemitterade B-aktier i Embracer.

Dessutom ingår ytterligare en köpeskilling på maximalt 74 miljoner dollar som villkoras av att vissa finansiella milstolpar nås.

Under onsdagsmorgonen meddelade Embracer även förvärv av Ungernbaserade Zen Stúdió, Snapshot Games som är baserad i USA och Bulgarien, Argentinabaserade Nimble Giant Entertainment, italienska 34BigThings, serbiska Mad Head Games, österrikiska Purple Lamp Studios, Kanada-baserade IUGO Mobile Entertainment, New York-baserade Sandbox Strategies, brittiska Silent Games samt de återstående 40 procenten av aktierna i Stockholmsbaserade Coffee Stain North.

Bolaget förvärvar även 95 procent av aktierna i Rumänienbaserade Quantic Lab SRL där köpeskillingen uppgår till 4,75 miljoner euro.

Flera av köpen görs genom Embracers dotterbolag. Betalningen består i samtliga fall av en blandning av kontanter och B-aktier i Embracer.

Efter förvärven utökar Embracer sin personalstyrka med 1 250 personer.

Embracer genomförde nyligen en nyemission där bolaget tog in totalt 5,7 miljarder kronor. Pengarna skulle bland annat användas till att genomföra förvärv.

Aktien rusade

Börsen reagerade positivt på onsdagens nyheter. Aktien låg på plus 7,5 procent efter lunch och ligger på upp nästan 170 procent sedan årsskiftet.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.