• idag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledarskapet en utmaning under corona

Näringsliv | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Karolina Nilsson, ansvarig för utveckling och analys på Handelskammaren Värmland.
Foto: Tommy Andersson
Coronapandemin fortsätter att ha en mycket varierande påverkan på de värmländska företagen. Det framgår i Handelskammaren Värmlands senaste lägesrapport.
– De samtal som vi haft under den senaste veckan har varit tuffa och sorgliga, men också glädjande, inspirerande och fyllda av värmländsk påhittighet, säger Karolina Nilsson på Handelskammaren.

Det är den nionde upplagan av "Så mår det värmländska näringslivet med anledning av Covid-19" som Handelskammaren Värmland nu presenterar. Den baseras på 124 personliga samtal med värmländska företagare.

– Den röda tråden är fortfarande omtanken. Omtanken för medarbetare, för affärsvänner, för sjukvården och för samhället i stort, säger Karolina Nilsson som är ansvarig för utveckling och analys på Handelskammaren Värmland i ett pressmeddelande.

Avvaktande stämning

Den generella bilden är att det råder en avvaktande stämning.

– Från att många, under den tidiga hösten, sett en vändning, att det gick bättre än tidigare och att planeringshorisonten blev längre, innebär den ökade smittspridningen, de införda lokala allmänna råden och för vissa branscher förändrade regelverket, att det hos flera nu återigen infinner sig en avvaktan inför framtiden.

Det finns fortfarande positiva signaler.

– Många företag går fortfarande väldigt bra. Såväl nya som gamla kunder lägger beställningar och många både rekryterar och talar om framtida rekryteringsbehov.

Många företag uppger att de tycker att de lokala allmänna råden är bra, att de är relevanta och något man ställer sig bakom. ”Nu river vi av plåstret så att vi kan återgå till någon form av normalitet snart” är en vanlig inställning.

Många saknar kontakten

De allra flesta företag, som har möjligheten, ser till att möjliggöra distansarbete. Många anställda saknar dock den mänskliga kontakten i det fysiska mötet.

– Vi ser ett fortsatt fokus på medarbetares mående och utmaningar kopplat till ledarskap. ”Det stora problemet är de mjuka frågorna, det sociala, folk blir ensamma. Blir lite deppigt!”. Flera pratar om vikten av att alla ledare orkar ingjuta mod och motivation, vikten av att få människor att orka, säger Karolina Nilsson

De utlovade stödåtgärder som presenterats att gälla även efter nyår har tagits emot positivt bland många företag. Samtidigt finns önskemål om ytterligare riktade stöd till särskilt utsatta branscher samt förändringar i regelverk.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.