• idag
  25 nov
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Känner du dig som en bluff?

Krönikor
PUBLICERAD:
Carin Hansdotter Bladh, Master Coach och driver podden ”Viktigt på Riktigt”.
”Jag går runt med den där känslan av att bli avslöjad precis när som helst. Det är så himla obehagligt!” Ungefär så lät det när Janne, vi kallar honom så, samtalade med mig i ett coachmöte.

Han hade sökt upp mig för att han befann sig i ett skifte – karriärmässigt. Han sökte sig vidare och ville ha hjälp med att sortera i sina delmål, mål och tankar kring beslut som han skulle ta. När vi höll på med det där så kom det bara: ”Jag känner mig som en bluff!”

När jag berättade om bluffsyndromet som 1978 i USA myntades av psykologerna Pauline Clance och Suzanne Imes, och som på engelska kallas ”imposter syndrom”, så väcktes något i blicken. Jag fortsatte att berätta om hur det här är ganska vanligt förekommande, både hos män och kvinnor, och att det går att komma åt genom att börja tänka på ett nytt sätt.

Där öppnade sig samtalet för hur Janne ville prata vidare om vad som blir blockerande för honom. En problematik kring fenomenet är just att man låser in det – vill ju inte framstå som en bluff. Så den befrielsen som det innebär att få tag på det som skaver gör ofta att flera ”skynken faller”.

Vad menas med det? Du som läser kanske undrar, och förbered dig på att du ska fantisera lite och visualisera orden om hur ”skynken faller”. Alltså, när egna föreställningar får komma ut i dagsljuset.

Tänk dig ett tankebygge, som en byggnadsställning av tankar om hur andra ser på dig. Föreställ dig att det skyddande skynket kring din föreställning rycks bort. Det kan kännas lite jobbigt och naket, men stanna kvar!

Här får du syn på hur du själv har inbillat dig en massa saker som inte stämmer. Du får chans att möblera om bland ”plankorna på ställningen” och se dig själv som du vill bli sedd. Du kan släppa garden, det skyddande skynket, och successivt i allt fler sammanhang stiga fram som den du vill vara.

För Jannes del innebar det att han kunde söka sig till, och dessutom få den position som han ville ha. Eftersom han förankrat känslan i sig själv, att han förtjänade rollen, så hade han både tur och chans att nå hela vägen fram till sitt mål. Han behövde ha modet att våga se det han gömde för sig själv. ”Varför har jag inte gjort det här tidigare? Den där stenen i skon har legat och stört alldeles för länge. Och oj, vad mycket jag har pratat.” Ungefär så lät det när det hela lossnade.

Carin Coach skriver om bluffsyndromet och Janne som genom coachning lärde sig se sig själv som han ville bli sedd. Mannen på bilden (Leif Johansson, före detta koncernchef på Volvo, under redovisningen av en halvårsrapport 2001) har ingenting med texten att göra.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.