• idag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • söndag
  6 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  7 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  8 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hammaröföretag får viktigt uppdrag av Rottneros bruk

Näringsliv
PUBLICERAD:
Ola Thomasson, fabrikschef Rottneros, Bengt Söderlund, elchef Rottneros, Janne Persson, vd Intertechna ser fram emot samarbetet.
Rottneros bruk investerar för att effektivisera underhållet och upptäcka tekniska problem i god tid. Nu inleder bruket därför ett samarbete med Hammaröföretaget och digitala underhållsspecialisten Intetechna.

Störningar och stillestånd är kostsamma för en stor massatillverkare som Rottneros i Sunne. Där håller man just nu på att digitalisera sitt underhåll så att potentiella svårigheter ska upptäckas i tid, innan skadan är skedd. Till sin hjälp tar man Hammaröbaserade Intertechna.

Rottneros har inlett ett samarbete med Hammaröföretaget, och startat ett pilotprojekt kring Intertechnas smart maintenance system, HID Condition Monitoring. HID-systemet, som bygger på IIoT-teknik, Industrial Internet of Things, syftar till att effektivisera underhållet, men framför allt att genom ständig övervakning av processerna säkerställa att fel upptäcks i god tid innan skadan är ett faktum.

Investerar halv miljard

– Vi har under en femårsperiod investerat drygt 500 miljoner kronor i vår anläggning och har i flera avseenden en state of the art-fabrik, berättar Ola Thomasson, fabrikschef på Rottneros Bruk i ett pressmeddelande.

– Vi är rädda om våra maskiner och vill på alla sätt förhindra att något förstörs. Installation av Intertechnas system ger oss i detta avseende en trygghet.

Fredrik Gryth, systemtekniker Intertechna, och Manne Jonsson, områdestekniker Rottneros.

I ett pressmeddelande förklarar Rottneros hur det fungerar:

"HID condition monitoring använder sig av små intelligenta sensorer som känner av vibration och temperatur. Sensorerna limmas direkt på utvald utrustning och skickar trådlöst kontinuerlig information till en hub. Huben vidarebefordrar informationen till en dator, smartphone eller surfplatta. Kommunikationen sker via en molnbaserad tjänst där informationen lagras och hanteras. Om sensorn känner av värden som avviker från idealvärdena skickas omedelbart larm till berörd personal."

– Digitalisering är ett av våra strategiska mål vilket gör det naturligt att använda ett system som bygger på artificiell intelligens. Vi vill med digitala hjälpmedel kunna planera vårt underhåll genom att alltid ligga steget före. Ju tidigare vi kan upptäcka brister och begynnande problem, desto mer kan vi spara. Med ett digitalt system kan Rottneros också frigöra mer tid åt att jobba proaktivt, säger Ola Thomasson.

– Istället för att springa runt och släcka bränder kan vi använda tiden till att det se till att det aldrig börjar brinna, konstaterar Ola Thomasson.

Scannade marknaden

Det var flera anledningar bakom beslutet att välja Intertechna somn leverantör.

– De jämförelser vi har gjort talar på flera punkter till Intertechnas fördel, säger Ola Thomasson som tillsammans med hela underhållsavdelningen med Bengt Söderlund, elchef, och Manne Jonsson, områdestekniker i spetsen har scannat av marknaden.

– HID-systemet kombinerar avancerad teknik med enkelt handhavande och är dessutom mycket kostnadseffektivt. Att Intertechna dessutom finns på Hammarö, bara några mil söderut från vår anläggning, är naturligtvis ingen nackdel sett till tillgänglighet och service.

Samarbetet inleds under hösten då ett begränsat antal sensorer placeras ut på utvalda stationer runt om i fabriken.

Nöjd vd

Intertechnas vd Janne Persson uppskattar samarbetet och tycker det är roligt att den regionala industrin i allt högre grad prioriterar digitaliserat underhåll.

– HID-systemet har fått ett fantastiskt mottagande över hela Sverige, men det är naturligtvis lite extra roligt när offensiva företag i ”grannskapet” väljer att samarbeta med oss, säger han i pressmeddelandet.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.