• idag
  19 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Embracer köper åtta nya bolag

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lars Wingefors börsnoterade spelkoncern Embracer Gruup presenterar en stark kvartalsrapport och offentliggör dessutom åtta nya förvärv.
Foto: Lisa Olaison
Den Karlstadsbaserade gamingkoncernen Embracer Group redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar på 965 miljoner kronor för det första kvartalet (april-juni) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Resultatet överträffade marknadens förväntningar.
Samtidigt offentliggör bolaget åtta nya förvärv.

"Koncernen hade ännu ett stabilt kvartal med ökad försäljning och lönsamhet. Tillväxten har drivits av stark efterfrågan under den globala covid 19-pandemin och nya releaser som mottagits väl" skriver bolaget på sin hemsida.

81-procentig ökning

Nettoomsättningen ökade med 81 procent till 2 069 miljoner kronor. Affärsområdet Games hade sitt bästa kvartal någonsin och stod för 1 622 miljoner kronor av intäkterna, drivet av stark organisk tillväxt och förvärv. Försäljningen inom affärsområdet Partner publishing/film minskade till 446 miljoner kronor, med anledning av att det inte skedde några betydande lanseringar.

Embracer har 125 pågående utvecklingsprojekt, varav 73 ännu inte har utannonserats.

”Vi förväntar oss att de ökade investeringar ska bära frukt de kommande åren och vi upprepar det förväntade värdet på färdigställda spel under räkenskapsåret 2020/21 till 1200-1400 miljoner kronor”, skriver koncern-vd:n Lars Wingefors i en kommentar.

Spelutveckling

"Koncernen har under de senaste åren kontinuerligt ökat investeringarna i spelutveckling med ambitionen att driva långsiktig organisk tillväxt. Jag gläds åt att vår tillväxtstrategi bär frukt med flera lyckade lanseringar under kvartalet." skriver han vidare.

Affärsområdet Games starka utveckling under kvartalet drevs huvudsakligen av digital försäljning. Dessutom nådde försäljningen av fysiska produkter rekordhöga 419 miljoner kronor.

"Den starka kommersiella utvecklingen under det första kvartalet har lagt en solid grund för att räkenskapsåret 2020/21 ska bli ytterligare ett rekordår för Embracer Group, även om tillväxttakten under de kommande kvartalen kommer att variera beroende på antalet nya lanseringar och mottagandet av dessa" skriver Lars Wingefors.

Stor köprunda

I våras tog Embracer Group in drygt 1,6 miljarder kronor i en riktad nyemission. Nu används pengarna. På torsdagsmorgonen meddelade bolaget att det gör inte mindre än åtta förvärv för totalt 580 miljoner kronor. En summa som kan växa med nästan 1 miljard om alla mål uppfylls.

De nya förvärven

Sola Media. Företaget är en försäljningsagent för internationella film- och tv-rättigheter baserad i Stuttgart, Tyskland. Bolaget distribuerar barn- och familjefilmer över hela världen.

Pow Wow Entertainment. Österrikebaserad utvecklingsstudio.

Palindrome Interactive. Spelstudio med 14 medarbetare belägen i Skövde.

Rare Earth Games. Österrikebaserad utvecklingsstudio som fokuserar på actionfyllda multiplayer-speltitlar för PC, konsol och molntjänster.

Vermila Studios. Embracer Groups helägda dotterbolag Amplifier Game Invest förvärvar spanska tiomanna-spelutvecklingsstudion Vermila Studios.

Deca Games. Med förvärvet av tyska Deca Games, som kommer att utgöra ett sjätte operativt ben inom Embracer, tar bolaget steget in i på marknaden för mobilspel och free-to-play-segmentet.

“Jag är väldigt glad över att välkomna Ken Go och Deca-teamet till vår koncern. Vi har letat efter en möjlighet att göra entré i mobil- och FTP-segmentet ett tag och med Ken och Deca har vi hittat en ideal språngbräda. Decas styrka inom asset care är ett område med många likheter med grunderna för Embracer” skriver Wingefors.

Den initiala köpeskillingen uppgår till cirka 25 miljoner euro och betalas genom nyemitterade B-aktier, samt en tilläggsköpeskilling, under förutsättning att överenskomna intäktsmål uppfylls, om högst cirka 60 miljoner euro.

New World Interactive LLC. NWI är en prisbelönad indie-inspirerad skapare och utvecklare av First-Person-Shooter (“FPS”) IP:er för PC som grundades 2010 i Nordamerika. Genom förvärvet adderar Embracer Group sin första studio i Kanada.

4A Games. Genom sitt helägda dotterbolag Saber Interactive förvärvar Embracer Group 100 procent av Malta-baserade 4A Games Limited. 4A Games är en oberoende AAA-utvecklare för PC och konsol som ligger bakom den framgångsrika Metro-franchisen och är en långsiktig utvecklingspartner till den av Embracer-ägda förläggaren Deep Silver. Genom förvärvet tillför Embracer en grupp om drygt 150 personer uppdelat på två studios på Malta och i Ukraina samt internt utvecklad och ägd First Person Shooter-teknologi till koncernen.

Kommer fler

"Vi fortsätter att tålmodigt genomföra vår M&A-strategi med ambitionen att välkomna fler företag till koncernen. För närvarande för vi fler diskussioner än någonsin med potentiella förvärvskandidater, däribland en handfull företag av betydande storlek som kan komma att forma nya operativa koncerner. Vår decentraliserade strategi där grundare och kreatörer behåller sin egen identitet medan de får tillgång till vårt växande ekosystem har visat sig allt mer framgångsrikt. Jag tror starkt på att ge duktiga människor möjlighet att fatta sina egna beslut." skriver Wingefors.

Denna artikel publicerades först på www.nwt.se
Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.