Jag har nog inget att frukta

Ekonomi
PUBLICERAD:
Olov Öström avgående redaktör för Arbete & Ekonomi.
Att lära sig gå var en, första skoldagen en annan, skolslut, första fasta jobbet och familjebildning ytterligare några. Kanske jag också ska pressa in då jag fick köpa ut på Systemet. Den markerade på något sätt inträdet i vuxenlivet.
Nu är det dags att passera ytterligare en av livets milstolpar, att gå från en löneanställning under 45 år till att fortsättningsvis livnära mig på det jag tjänat in under de här åren.

Nej, jag har inte planerat att börja mata duvor från parkbänken efter att ha gjort min allra sist Arbete & Ekonomi-bilaga. Det finns oändligt mycket annat att göra som pensionär än att slösa tid på passiva aktiviteter.

För kul

Men, egentligen är journalistjobbet alldeles för kul för att sluta med.

Så det är med blandade känslor jag tänker bortom denna nya milstolpe.

Av kompisar har jag fått höra att pensionärslivet ändå är toppen. Så vad att frukta?

När jag reflekterar över ett drygt 40-årigt liv som journalist slås jag av vilken spännande utveckling jag fått vara med om. Det gäller journalistiken som sådan och inte minst den teknik vi numer har till vår hjälp.

Då satt jag på redaktionen och hamrade på en skrivmaskin. Nu, i coronatider, sitter jag hemma och skriver direktuppkopplad mot jobbet. Då var det en telefonmottagare, en perforatris, en redigerare och en typograf som också skulle hantera min text. Tre av dessa yrkesgrupper har försvunnit från redaktionen. Nu gör jag det mesta själv med finputshjälp av en redigerare.

Råd till sönerna

När mina söner skulle välja yrkesinriktning en gång i tiden så blev faderns råd:

Ska ni ha lätt att hitta jobb och tjäna bra med pengar ska ni bli ingenjör. Vill ni ha kul på jobbet - bli journalist.

Så oändligt mycket jag har lärt mig varje dag i det här jobbet.

Men nu är det tid till annat.

Nyvunnen tid är förmodligen den största förtjänsten med att bli pensionär.

Med det här numret tar Arbete & Ekonomi-bilagan sommarlov och kommer tillbaka igen i september, då med Frida Flodkvist som ny redaktör.

Jag kan lova Frida en sak: Med det här uppdraget får du aldrig långtråkigt.

Tack alla läsare. Det är ni som bidrar till att journalistjobbet är så innehållsrikt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.