Första flisbilen som går på biogas är här

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ekipaget drivs med flytande biogas som räknas som ett fossilfritt drivmedel.
Sveriges första biogasdrivna flisbil i reguljärtrafik rullar sedan några dagar på de värmländska vägarna.

"En av de största och viktigaste utmaningarna i transportbranschen är att minska utsläpp och klimatpåverkan", skriver LBC Logistik i ett pressmeddelande. Som ett led i satsningen på mer klimatsmarta lösningar valde bolaget att köpa in en Volvo FH 13 460hk LNG med flisbyggnation. Investeringen underlättades av att LBC Logistik sökte och fick investeringsstöd från Klimatklivet.

Ekipaget drivs med flytande biogas som räknas som ett fossilfritt drivmedel med låg klimatpåverkan.

Samarbete

– Bilen är något som vuxit fram i samarbete mellan Moelven, Vänerbränsle och oss i jakten på hållbara transporter där LBC Logistik kommer äga och drifta bilen för största möjliga uppföljning, säger Henrik Gillison, vd på LBC Logistik.

– Genom våra transporter jobbar vi med och för fossilfria bränslen, säger Henrik Gillisson. Att det just blev en flisbil som valet föll på, beror på Moelven koncernens transportbehov. En flisbil kan transportera både fils, sågspån, bark och sågade och hyvlade trävaruprodukter.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.