Författaren som följde sin dröm

Från Handelskammaren
PUBLICERAD:
Efter många år av funderande bestämde hon sig bara, Malin Edgren blev författare.
Foto: Helena Christerdotter
Att sluta sitt nuvarande jobb för att bli författare, är säkert något som många går runt och drömmer om. Malin Edgren, på MELitt Kultur, gjorde precis just det för snart två år sedan.
Hur är egentligen livet att driva ett eget företag inom kultursektorn?

Med en bakgrund som utbildad civilekonom och många år som både redovisningsekonom och utredare, bestämde sig Malin Edgren för att följa sin dröm.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och få utlopp för min kreativitet på det sättet. Därför bestämde jag mig för att helt enkelt testa.

Företaget hon startade heter MELitt Kultur. Där har hon två ben att stå på. Dels föreläser hon och genomför olika projekt i litteraturen och kulturens tecken, men sedan skriver hon och ger ut böcker.

– Jag hade stora delar klart av ett manus till en bok när jag bestämde mig för att starta mitt eget företag. Egentligen visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på, men med facit i hand var det nog klokt, skrattar Malin.

Livet som författare är inte enkelt. Konkurrensen är benhård och det ges ut fler böcker än vad vi egentligen tror. Enligt Kungliga Biblioteket (KB) registreras runt 15 000 nya böcker i deras register, varje år.

– Det är en tuff bransch och det visste jag väl delvis om innan jag började, men precis hur tuff förstod jag kanske inte.

Var författarlivet annars som du förväntade dig?

– På vissa sätt, ja. Jag älskar det kreativa skrivandet och att få ägna mig åt det på heltid är verkligen kul. Att marknadsföring skulle vara en så stor del av min vardag har överraskat mig.

Uppmuntrar till samtal

Malin tror också på att litteratur, och samtalet kring det, kan gynna många verksamheter. Både på ett personligt och på ett ekonomiskt plan.

– Jag har startat ett projekt som heter #läsapåjobbet, där jag uppmanar och inspirerar arbetsplatser att läsa och diskutera böckerna tillsammans. Det ökar förutsättningarna till kommunikation och ger en ökad samarbetsförmåga, vilket både ökar trivseln och lönsamheten. Helt i linje med social hållbarhet inom näringslivet.

Men i rådande situation som existerar i världen, är livet som föreläsare och utbildare tufft. Besök ställs in och avbokningarna haglar i kalendern för Malin.

– Det är mycket i kalendern som är borta på obestämd tid, vilket förstås är väldigt tufft. Det känns också väldigt ovisst att inte veta hur länge det här ska pågå. Men jag har ett stort bokprojekt på gång här under året, som tur är, säger hon.

Hur tycker du det är att vara soloföretagare?

– Jag trivs utmärkt, även om det kan vara läskigt också. En författare jobbar oftast själv oavsett, det är ett ensamjobb. Jag jobbar hemifrån och jag tycker att det fungerar bra. I rollen som föreläsare möter jag många människor och det värdesätter jag högt. Visst kan jag sakna att ha arbetskamrater, men jag får ägna mig åt min passion. Det är få förunnat.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.