Virkespriserna spås falla i Värmland

Näringsliv
PUBLICERAD:
Virkesprisindikatorn, ett beslutsstöd för skogsägare som är i färd med att avverka och sälja virke, visar att sannolikheten är stor att priserna sjunker.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Sjunkande efterfrågan på viktiga produkter gör att virkespriserna förutspås att falla i Värmland. Efterfrågetappet är en effekt av coronakrisen.

Det är Virkesbörsen, en plattform för annonsering och försäljning av virke, som kommer med prognosen. Virkesprisindikatorn släpps varje månad och ger en tidig indikation om vartåt virkespriserna är på väg.

Efter att ha visat på återhämtande virkespriser sedan i oktober förra året föll indikatorn dramatiskt i mars i spåren av Corona-krisen. Detta gör att virkespriserna även i Värmland riskerar att sjunka framöver.

– Corona-krisen drabbar nu även skogsindustrin med sjunkande efterfrågan på viktiga produkter, framför allt sågade trävaror där priserna sjunkit mycket på vissa marknader. Det spiller över på virkespriserna som sågverken betalar för virket från skogsägarna. Även sågverken i Värmland drabbas, även om de drabbas väldigt olika beroende på vilken marknadsexponering de har, säger Adam Aljaraidah, vd Virkesbörsen i ett pressmeddelande.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.