Ljusglimtar i mörkret

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Per Kristensson krönika
Någon sade att corona inte bara är av ondo utan även leder till något gott. När vardagen oväntat bryts är människor ofta duktiga att hitta nya beteenden.

Till exempel är vi nu många som fått lära oss att videokonferens funkar väldigt bra. Kanske kan man i framtiden slippa att åka tåg till Stockholm stup i kvarten. Den uppövade videokonferenskunskapen kan bidra till att spara både miljö, tid och kostnader framöver.

Det har också blivit väldigt rent i kalendern vilket innebär att man nu kan ägna sig åt sina egentliga arbetsuppgifter istället för att sitta i långa möten. En annan intressant notering är det stora intresset för epidemiologi (läran om sjukdomars utbredning). Startar vi en utbildning inom detta område får vi nog flera tusen sökande till Karlstads universitet.

Vänlighet i centrum

Människors noggrannhet kring sin egen hygien kommer sannolikt minska antalet sjukdomar framöver. Så var ju faktiskt fallet även när svininfluensan härjade 2009.

Än viktigare, och framför allt glädjande, är att människors vänlighet åter hamnat i centrum. Precis som vid det hemska terroristdådet på Drottninggatan svämmar nu sociala medier över i erbjudanden om hjälp och stöd. Detta är fantastiskt fint att se och värmer i hjärtat. På samma tema ser jag också att människor tänker på andra värden i livet. Kanske är det de röda siffrorna i fondsparandet som gör att människor fokuserar på det som faktiskt är värdefullt på riktigt.

Det har också visat sig att vi har en fantastisk Folkhälsomyndighet i vårt land. Sverige har tagit en ledande position i hur man på ett effektivt sätt både kan bromsa smittspridningen och samtidigt minimera effekterna för övriga samhället. När andra länder vidtagit åtgärder som varit mer politiskt än medicinskt förankrade har Sverige haft ett helikopterperspektiv som många kommer vara tacksamma för framöver.

Mer källkritiska

Skulle man kunnat önska sig något mer vore det möjligen att människor var mer källkritiska. Vad andra gör (exempelvis bunkrar toapapper), eller skriver på sociala media, bör inte vara en fingervisning till ditt framtida beteende.

Inom en inte alltför lång framtid så kommer corona ge med sig och livet återgå till det normala. Låt oss hoppas att de positiva saker vi nu tränat upp lever vidare.

Fotnot: Per Kristensson är professor och föreståndare vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet och krönikör i Arbete & Ekonomi.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.