• idag
  30 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  12°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coronadrabbade ska kunna få amorteringsuppehåll

Ekonomi
PUBLICERAD:
Är din privatekonomi drabbad av corona? Då kan du få anstånd med amorteringarna på banklånet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansinspektionen meddelar nu att inkomstbortfall kopplat till coronaviruset ska kunna vara skäl till undantag från amortering på banklån.

Finansinspektionen FI skriver i ett pressmeddelande att spridningen av coronaviruset gör att många hushåll och företag kan möta ekonomiska påfrestningar.

"Även om krisen förväntas vara övergående så kan effekterna bli betydande. När det finns särskilda skäl kan banker och låntagare komma överens om att tillfälligt minska eller pausa amorteringarna. FI ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett sådant särskilt skäl." heter det i pressmeddelandet.

Särskilda skäl

Amorteringskravet är utformat för att högt belånade hushåll i normala tider ska amortera på sina skulder och därmed öka hushållens motståndskraft. Banker och låntagare har redan tidigare kunnat komma överens om undantag från kravet, om det finns särskilda skäl.

"FI ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett sådant särskilt skäl där banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna. FI har också kommunicerat sin syn till bankerna." skriver FI.

– Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl. Det är FI:s syn och det har vi varit tydliga med mot bankerna. Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Ska utvärderas

Förtydligandet att inkomstbortfall på grund av corona ska betraktas som ett särskilt skäl ska utvärderas löpande. Det kan också komma att förlängas beroende på hur ekonomin utvecklas och vilket typ av händelse det rör sig om för låntagaren. "Det kan röra sig om allt mellan tre och tolv månader, med möjlighet till förlängning." skriver FI.

FI skriver vidare att det kan uppkomma gränsdragningsproblem i fråga om vad som är att betrakta som coronarelaterat inkomstbortfall, till exempel för egenföretagare. FI anser att givet det ekonomiska läget bör bankerna vara generösa i sin tillämpning av att medge undantaget.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.