• idag
  4 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   5.9 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten måste ta ansvar i myggproblematiken

Krönikor
PUBLICERAD:
Cissi Leibring
Solen lyser värmande på mig och våren känns nära. Så plingar det till i mobilen, jag har fått en filmsnutt från svågern. Det är en stor svärm med mygg som redan börjat ge sig till känna i hans trädgård. Jag ryser vid tanken på att det ska bli som sommaren 2018. Det var helt sanslöst mycket med mygg. Jag minns att vår ponny fick panik, visste inte om han skulle vara inne eller ute. I hagen var det fullt och inne i stallet var det fulla taket och väggarna med mygg.

Hur blev det så här? Läser på Naturvårdsverkets hemsida att för hundra år sedan höll slåtter och bete älvdalarna öppna, men efter hand som antalet betesdjur minskat och foderproduktion flyttat till högre avkastande åkrar har det öppna landskapet växt igen med buskar och sly. Dikena växte också igen och försumpade marken. Dessa förändringar har gynnat översvämningsmyggen.

Inte undra på det blev ett ypperligt kläckningsområde när deltaområdet, som bildades för cirka 200 år sedan i utloppet till sjön Lusten som kallas för Pannkakan (Deje), blev uttaget 1983 av staten som ett Natura 2000-område. Här skulle man nu låta lövskogsvegetation få utvecklas helt fritt. Jag läser att målet för ett Natura 2000-område är att hejda utrotning av arter och livsmiljöer. Det är områden som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. Men lyftes människornas och husdjurens livsmiljö i den här frågan? Gjordes det någon konsekvensanalys över vad som händer när man låter ett så stort område, som översvämmas vid vårflod, får börja växa fritt? Pannkakan ligger cirka en kilometer öster om Deje centrum. Landareal är 76 hektar = cirka 152 fotbollsplaner!!! Översvämningsmyggen kan flyga 5-15 kilometer från yngeldammarna. Deras ägg kan ligga i tio år och vänta på högvatten. Nu har det spridits ända till Karlstad, som är ett delta vid älvens utlopp vid Vänern med bra förutsättningar för översvämningsmyggornas utveckling. Jag anser, att staten har bidragit till myggproblematiken genom att göra översvämningsområden skyddade från utdikning och röjning.

Det är förgörande för en kommun att drabbas. Huspriser som dalar, företag som flyttar och människor och djur som lider. Vid statliga beslut om reservatsområden måste staten även ta konsekvenserna. Annars är det lätt att det till slut bara blir pannkaka…

Cissi Leibring

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.