Viktig arbetskraft i företagens ögon

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Företaget SKB var på plats under Bergsskolans arbetsmarknadsdagar för att träffa studenterna.
Foto: Emely Wallo Bergare
När Bergsskolan höll sina årliga arbetsmarknadsdagar fick nuvarande studenter chansen att speeddejta 22 potentiella arbetsgivare.
– Det här är jättegivande, man skapar bra kontakter med många olika företag, säger Madicken Mettävainio och Sarina Hesser som snart är färdiga bergstekniker.

Sorlet är högt på Folkets hus övervåning. Här har 22 företag, som finns etablerade över stora delar av landet, ställt upp sina montrar för att speeddejta med Bergsskolans studenter.

De 15 minuter eleverna får vid varje bord går snabbt - nog märks det att mycket finns att dryfta och att skolans studenter är hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

– 95 procent av de som gått ut från Bergsskolan har fått jobb inom den bransch de utbildat sig. Och det är högre än snittet och något att vara stolta över, säger rektor Jan Håkanson.

Betydelsefulla dagar

Enligt honom är dessa årligen återkommande arbetsmarknadsdagar mycket viktiga för skolan - dels för att hjälpa studenterna knyta kontakter på arbetsmarknaden - dels för att rekrytera nya elever till lärosätet.

– Första dagen fokuserar vi på studenterna vi har nu genom att de får gå på speeddejt. Kommande dag har vi bjudit in gymnasieelever till Bergsskolan där de kommer få prova på lite olika saker, träffa företagsrepresentanter, studenter och lärare, fortsätter Jan Håkanson.

Madeleine Lundin (till höger) och Terese Sundberg representerade Ovako.
Foto: Emely Wallo Bergare

Måna om skolan

Ett av företagen som finns på plats på Folkets hus är Ovako. Madeleine Lundin, som tillsammans med Terese Sundberg möter studenterna, har själv pluggat på Bergsskolan och vet därför vilka rika vatten företagen just nu fiskar i.

– Jag gick ur 2012 och trivdes hur bra som helst. Det är en alldeles speciell sammanhållning på Bergsskolan där du har närhet till både elever och företag. Det märks tydligt att företagen är måna om att skolan ska finnas kvar. Därför hoppas jag att den kommer blomstra upp igen, säger hon.

Då Ovako är ett företag som närmast finns i Hällefors, är det viktigt att visa upp sig och göra sitt behov av arbetskraft känt på hemmaplan.

– De vi riktar in oss på i dag är de som går ur nu eller som har ett år kvar - till dem har vi ett studieprogram som skulle kunna vara aktuellt om de är intresserade, säger Madeleine Lundin.

Jonas Muckenhirn från SKB har själv gått på Bergsskolan. Här med sin kollega Hanna Karlsson.
Foto: Emely Wallo Bergare

Behöver anställa hundratals

En annan person som är ett gott exempel på att skolans utbildningar kan leda till många olika karriärvägar är Jonas Muckenhirn. För tio år sedan tog han examen och jobbar nu sedan fyra år tillbaka som projekteringsledare på SKB som arbetar med att ta hand om det svenska radioaktiva avfallet.

– Vi har gått från forskning till att jobba med projektering och ska snart, förhoppningsvis, inleda vår byggfas i Forsmark, berättar han medan hans kollega Hanna Karlsson fyller i:

– Det gör att vi kommer behöva anställa hundratals. Och kompetensen som finns här är högintressant för oss.

Studenterna fick speeddejta med 22 företag.
Foto: Emely Wallo Bergare

Snart nybakade

Två av studenterna som i vår tar sin examen och då är färdigutbildade bergstekniker är Madicken Mettävainio och Sarina Hesser. Båda tycker att dagens speeddejtning gett mycket även om de ännu inte bestämt sig för vilken väg de ska slå sig in på.

– Det är lite det som är så bra med utbildningen - den är så bred att man får mycket möjligheter och kan jobba på så många olika företag, menar Madicken Mettävainio.

Flyttade 120 mil

Hon flyttade 120 mil - från Pajala till Filipstad, bara för att börja på Bergsskolan.

– Och det har jag inte ångrat! Efter gymnasiet jobbade jag i fem år - sedan siktade jag in mig på berganläggningsbranschen då jag visste att jag säkert skulle få jobb där, berättar hon.

Sarina Hesser i sin tur bodde redan i Filipstad men kände att det var dags att, yrkesmässigt, göra något annat i livet.

– Jag har jobbat inom vården tidigare och kände att jag ville sadla om. Nu har vi bara våren kvar sen får vi se vad som händer.

Så här jobbar Värmlands Affärer med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.