• idag
  30 maj
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Chi och harmoni gör dej fri!

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jacob Lund skapade genom en lyckad felskrivning Närverket. Ibland uppkommer vissa saker genom en slump, även banbrytande uppfinningar.
Foto: Tommy Andersson
I torsdags deltog jag i den storslagna Företagssalongen som fyllde hela Stadshotellet i Karlstad med mässor, möten och föreläsningar. Fullt av folk i farten och den här succén har skapats av den goe och glae Jacob Lund – all heder åt honom!

Under resten av året driver han mötesplatsen ”Närverket” där näringslivsbejakande eldsjälar umgås och bollar idéer. Jag älskar hur det namnet kom till av misstag! Jacob skulle skriva Nätverket, men så tryckte han på r-tangenten i stället för på ”t” och plötsligt hade han skapat ett ännu smartare begrepp.

Slumpfyllda uppfinningar

Historien är full av uppfinningar som tillkommit av en slump - penicillinet, röntgen och mikrovågsugnen är några exempel. Detta beror på kreativitetens alkemiska förmåga att göra guld av misstag och sinkaduser om vi låter vår fantasi associera möjligheterna i kaoset. ”Mentalkemister” är guld värda!

Förutom att njuta av Företagssalongens mångfald så höll jag även en föreläsning tillsammans med Su-Ping Burman som även hon skriver krönikor här i NWT. Född och uppvuxen i Kina bor hon nu i Karlstad där hon dels hjälper Värmland med kinesiska affärskontakter, dels säljer LED-ljus i olika former. Vårt seminarium hette ”Chi och harmoni gör dej fri!” för vi vill stimulera våra medmänniskor till entreprenörskap och kreativitet som ju är grunden för all tillväxt och välfärd.

Livet som en orkester

Su-Ping och jag är två levnadsglada och lite filosofiska eldsjälar som kommer från skilda kulturer, men vi har valt att vara oss själva i stället för att anpassa oss till de sociala normerna. Så man kan säga att vi är naturliga och inte normala.

Innerst inne är vi människor väldigt lika, men vårt beteende formas av våra kulturer. Frågan är om du anpassar dej eller om du vågar vara dej själv? Vi menar att Livet borde vara som en orkester: Vi ska vara olika och låta olika, men med en gemenskapad vision kan vi bli (förlåt ordleken) folk-visa och förenas i harmonisk samklang!

Den 16 april bjuder Su Ping och jag in till ett inspirationsseminarium i Karlstad där vi tänker gå från snack till verkstad genom att skapa mentala knytkalas och tillsammans med våra eldbesjälade deltagare göra vardagen till en njutvecklingsfest. I sanning en himmelsk mission för en entreprenörd!

Fotnot: Bengt Gustavsson är krönikör i Arbete & Ekonomi

Denna artikel publicerades först på www.nwt.se
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.