• idag
  4 juni
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.1 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ljusare tider för syns skull

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Äldrevård en stark svensk gren. Nästa exportsuccé till Kina?
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
En strålande solig söndag for vi till Skutberget för att ta ett "skogsbad", kombinerat med bastubad och vinterbad, det är ju en av livets njutningar. Det var fullt med bilar, till och med svårt att hitta parkeringsplats när vi kom fram. Vanligtvis brukar det bara vara några bilar där.

Tydligen har många längtat till de ljusa tiderna med solsken och frisk luft. Ljuset påverkar oss både gällande humör och hälsa, det känner vi alla till. Forskning visar också att rätt ljus kan bidra till bättre inlärningsförmåga, mindre stress och bättre sömnkvalitet.

Vår syn ändras med åldern, så barn och äldre behöver olika belysning, vilket idag kan åstadkommas med modern LED-teknik. I Kina håller man på att ta fram en standard för hälsosam belysning på sjukhus och i skolor för bättre hälsa och välbefinnande.

Vardagslyx

En annan sak vi märkt är att allt fler kommer till Skutberget och vinterbadar. Dambastun var helt fullsatt idag, det har varit så under senaste helgerna. Efter vinterbadande pratade jag med några trevliga herrar som också var där och njöt av vinterbadande.

Alla var eniga om vilken fantastisk vardagslyx som Karlstad kommun erbjuder, dessutom är det helt gratis. De ansåg att någon sorts trygghetslarm skulle vara bra nära stegen och en av herrarna tyckte att det skulle vara helt perfekt om det också skulle finnas gratis öl utanför bastun.

Skutbergskonceptet skulle kunna vara en god förebild för Kina nu när man planerar att bygga bostadsområden med infrastruktur anpassad till åldringar nära till skogen och naturen. Detta för att klara av den stora utmaningen med en snabbt åldrande befolkning, behovet av natur har vi ju alla.

Sveriges världsledande

Sverige är världsledande på att anpassa bostäder och att ta fram hjälpmedel för olika behov. Kinesiska delegationer som besökt Karlstad resurscentrum var mycket imponerade av kommunens arbetsmetod och den hjälp man kan få i Sverige.

De undrade till och med om möjligheter att här utbilda sköterskor från Kina inom äldreomsorgen. Nästa gång ska jag visa dem Skutberget på nära håll, så de ser hur livet ska vara.

Nu är det i alla fall kinesiska nyåret på gång, det inträffar den 25 januari i år. Man går från grisens år till råttans år.

Förutom cykeln med tolv djur i kinesisk astrologi, har man också en cykel med de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten), som kombineras med djurcykeln så att man får en period på 60 år.

Det är årets största högtid, liknande vårt svenska julfirande, så nu förbereder man firandet för fullt. De flesta fabriker stänger och arbetarna åker hem till sina nära och kära. Man är ledig ungefär 2 veckor. Ett tips, tänk på att det kan vara svårt vid denna tid att få kontakt med något företag i Kina, lika hopplöst som att försöka kontakta svenska företag i mitten av juli.

Tänk så underbart att leva i två världar, man får möjlighet att plocka russinen ur kakan och har massor av anledningar att fira.

Gott Nytt Metallråttans år!

Fotnot: Su Ping Burman är krönikör i Arbete & Ekonomi

Denna artikel publicerades först på www.nwt.se
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.