• idag
  3 juli
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  16°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   4.9 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Superglobala Värmland

Från Handelskammaren
PUBLICERAD:
Frida Johansson
Foto: Tommy Andersson
Värmland växer. Och då syftar jag inte enbart på trädtopparna som sträcker på sig allt närmare skyn. Vi växer på bredden, höjden och sett till mängden människor som valt att bo här. Det ska vi alltid fortsätta att sträva efter. Men i en värld av urbaniseringens framfart krävs det nu ännu mer av Värmland för att sticka ut och utmana storstäderna om konkurrensen om kompetensen.

Värmlands expansiva urkraft har satt oss i förarsätet och vi sitter just nu i ett utgångsläge som är, minst sagt, lovande. Vi har tagit täten i den bioekonomiska utvecklingen och ligger i täten när det kommer till att förädla skogen och skapa tillväxt. Skogsindustrin är något som många förknippar med Värmland, vi också. Många av våra skogsföretag är i dag globala och befäster Värmlands plats på världskartan. För många unga talanger ute på arbetsmarknaden i dag, kan ett likhetstecken ofta sättas mellan globala och attraktiva jobb. Det har vi på Handelskammaren Värmland märkt på våra hemvändarträffar i Stockholm och Göteborg. Och, vet ni vad? Värmland är faktiskt superglobalt! Vi måste bli bättre på att berätta om det.

Berättelserna om Värmland är det som vi tillsammans skapar.

Men berättelsen handlar kanske inte alltid om enskilda produkter eller globala innovationer. Det handlar också om de berättelser om Värmland som vi tillsammans skapar. Vad är det som gör att människor som flyttat från Värmland – faktiskt återvänder? Kanske är det minnena från Ilanda IP, med vinsterna, förlusterna, skratten och skrapsåren på knäna? Kanske är det för att vi vill ge våra barndomsminnen vidare till nästkommande generationer? Kanske är det minnena från genvägen jag alltid tog från Mariebergsskogen hem till mormor och morfars lägenhet? Kanske är det någonting större än så. Eller så är det de innovativa och coola jobb och företag som vi har här. Oavsett utbildning, erfarenhet eller framtidsvisioner – det finns någonting för alla som bygger vidare på berättelsen.

Berättelserna om Värmland är det som vi tillsammans skapar. Det är naturen som smälter samman med näringslivet. Världsunika innovationer samsas på samma ytor som rallycrossveckan i Höljes, Lerins akvareller och myggorna längs med Klarälven. Från Långflon i norr till Värmlandsnäs i söder. Varje person, varje företag och varje vit älg bär på en unik berättelse. En berättelse som lockar människor att bosätta sig här och andra människor att flytta hit. Det är vi tillsammans som skapar Värmlands dragningskraft. Och vet ni vad? Man får faktiskt skarva lite! Det är ju trots allt det som gör en bra berättelse.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.