• idag
  3 juli
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  16°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   4.9 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur fungerar den svenska arbetsmarknaden?

Från Handelskammaren
PUBLICERAD:
Den första utbildningen hölls i Filipstad på Spångbergsgymnasiet.
Att komma till Sverige innebär ofta många utmaningar att bemöta. Att lära sig det svenska språket i allmänhet, och den vackra värmländskan i synnerhet, är ofta inkörsporten till att snabbt komma in i samhället. Men det finns flera saker att lära sig. Hur fungerar egentligen den svenska arbetsmarknaden?

I oktober var det premiär för ett nytt utbildningskoncept, som går ut på att informera de som inte bott så länge i Sverige om vår arbetsmarknad och vad som krävs för att komma in på den. För de som bott i Sverige i hela sina liv, är ofta saker som sommarjobb, utbildning och referenser något naturligt. Men det är det inte för alla.

– Vi har identifierat den här klyftan och vill göra vår del för att krympa den, säger Henrik Kihlström, en av utbildarna och ansvarig för ekonomi och internationell handel på Handelskammaren Värmland.

Utbildarna för dagen, Emma och Henrik, bjöd på en föreläsning i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar - och hur man lättast tar sig in på den. De visade också upp ett rollspel med olika attityder på en arbetsintervju, något som blev väldigt uppskattat av ungdomarna.

– Jag fick lära mig att det är viktigt att visa en god attityd och respekt på en arbetsintervju. Jag kommer att söka sommarjobb direkt efter det här, säger en av deltagarna efter utbildningen.

Nätverk betyder mycket

Många tar i dag sina första, stapplande steg på arbetsmarknaden genom ett sommarjobb. Även om sommarjobbet inte alltid är det jobb man drömmer om i framtiden - är det ett steg framåt och, kanske framför allt, en första punkt och en referens i ett CV.

– Jag har jobbat mycket med integration under de senaste åren och det finns verkligen inte brist på kunskap för de som vill in på vår arbetsmarknad – det är kontakter och nätverk som inte finns. Ett sommarjobb är en utmärkt väg in. Man får både erfarenhet och en referens, säger Henrik Kihlström.

Handelskammaren Värmland kommer att fortsätta med sitt koncept under hösten och våren, vilket på sikt hoppas kunna generera fler personer på den svenska arbetsmarknaden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.